Skön jazz och blues i sommarkvällen

Skön jazz och blues av högsta klass.

Det utlovas under Stallhagen Jazz & Blues Fest i Badhusparken lördagen den 11 juli.

 – Vi vill bjuda både den uttalade jazz- och bluespubliken på en njutbar sommarkväll. Därför delar vi upp musiken i två avdelningar, där vi inleder med jazz och avslutar med blues, förklarar arrangören Ove Andersson.

PÅ JAZZSCENEN

Bit för Bitfeat. Ida Hellsten – kvartett under ledning av den åländske träblåsaren Fredrik M Mattsson som har en stigande musikerkarriär i Sverige. Med sig har han tre unga, duktiga musiker.

Hasse Ling & His Syncopators of Swing– Sveriges mest populära swingband med idel rutinerade musiker under ledning av kapellmästaren och saxofonisten Hans Ling. På repertoaren står standards av de allra förnämsta namnen inom genren.

PÅ BLUESSCENEN

Angstbadan– den åländske gitarristen och sångaren Filip Karlströms band mixar blues och rock med psykedelisk krydda till en egen, unik blandning. Bandet är på stigande, tunerar flitigt och gläntar på dörren till Europa.

Monaco Bluesband – världsvana ringrävar från Västerås som spelat med flera av de stora inom blues, bland andra Johnny Winter och Stevie Ray Vaughan. Frontmannen Björn Werngren är ”still going strong” och är en av Sveriges absolut mest framstående bluesgitarrister.

SERVERING

Lättare rätter, kaffe, te, vatten, läsk, Stallhagen öl, cider och vin.

ÅLDERSGRÄNS

18 år. Minderåriga i målsmans sällskap betalar ordinarie inträde.

BILJETTER

Förköp Ålandstidningen: 30 € (Ålandskort) eller 35 €
På plats vid entrén: 35 € (Obs! Endast kontanter!)

Evenemanget, som hålls inne i Badhuspaviljongen, drar igång kl 19 och pågår till ca kl 24.

Välkommen! 

 

 

Skön swing med Hasse Ling

Hasse Ling & His Syncopators of Swing har genom åren etablerat sig som ett Sveriges mest populära swingband. 

Bandet har besökt Åland flera gånger och därför blir det ett kärt återseende då bandet ställer sig på scenen i Badhuspaviljongen den 11 juli.

Hasse Ling har lett bandet i över 30 år. Förebilder har man hämtat hos storheter som Lester Young, Coleman Hawkins och Illinois Jaquet. Repertoaren rymmer oförglömliga örhängen av bland andra Duke Ellington, George Gerswin och Fats Waller.

– Jag har spelat jazz på det mesta som ger ljud ifrån sig ända sedan barnsben. Nuförtiden är det dock huvudsakligen saxofon som gäller, berättar Hasse Ling, som också står för de vokala inslagen.

Med sig har han ett rutinerat gäng musiker:

- Pianisten Wojtek Rutkowski med sin kraftfulla och hyllade swingstil är en nyckelspelare i bandet sedan 25 år tillbaka i tiden.

- Ove Gustavsson är en rutinerad jazzbasist som anlitas av bandet sedan några år tillbaka och har spelat med bland andra Cornelis Wreeswijk.

- Hasse Carlsson, en av Stockholms mest efterfrågade swingtrummisar vilket hållit honom sysselsatt sedan 1950-talet.

Till spelningen på Åland förstärks bandet med gitarristen Daniel Svensson, som sin unga ålder hunnit framträda med många gamla stjärnor på den svenska jazzscenen, som Jan Allan, Georg Riedel och Bengt Hallberg.

– Med denna uppställning lovar vi att det kommer svänga fint i sommar, hälsar Hasse Ling.

Monaco Blues Band utlovar fullt ös!

Monaco Bluesband är ett av Sveriges absolut mest kända bluesband som även rönt internationella framgångar. Bandet har turnerat runt om i Europa och även i USA och agerat förband till storheter som Joe Cocker, Johnny Winter, Ten Years After och Stevie Ray Vaughan.

Sedan starten på den lokala puben Monaco i Västerås 1982 har medlemmarna kommit och gått, men flera har bestått. En av dem är gitarristen och sångaren Björn Werngren (bilden) som ”still going strong” som frontman för gruppen.

Hur är läget?

– Läget är ganska lugnt. 

 Ni har gjort flera bejublade framträdanden på Åland, senast under Degerby Jazz & Blues 2013. Är ni samma medlemmar nu som då?

– Det är samma sättning, så när som att Ippe Panttila trummar den här gången. Han och Kjell Gustavsson är de trummisar vi använder mest. 

 Så vilka står på scenen i Badhusparken i sommar?

– Förutom mig är det Bo Karlsson, gitarr och sång, Isbjörn Lundquist, elbas och så Ippe på trummor.

Ni har gett ut sex plattor, den senaste 2013. Har ni någon ny på gång?

– Ingen platta på gång just, men vi tar med den senaste till försäljning.

Genom åren har det ju blivit flera gig på Åland. Utmärker sig den åländska publiken på något sätt?

– Ända sedan vårt första gig på Bastun för typ hundra år sedan har vi alltid upplevt den åländska publiken som härlig och vänlig. Ålänningarna vet att uppskatta ett härligt drag från scenen.

Det låter som ett gott betyg. Välkommen till Åland!

– Vi ses i sommar. Det ska bli kul!

  • Fredrik M Mattsson

    Bit för Bit feat. Ida Hellsten – kvartett under ledning av den åländske träblåsaren Fredrik M Mattsson som har en stigande musikerkarriär i Sverige. Med sig har han tre unga, duktiga musiker.

  • Filip Karlström

    Angstbadan – den åländske gitarristen och sångaren Filip Karlströms band mixar blues och rock med psykedelisk krydda till en egen, unik blandning. Bandet är på stigande, tunerar flitigt och gläntar på dörren till Europa.